Struktura organizacyjna
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wojewódzkim Inspektoratem kieruje Wojewódzki Inspektor przy pomocy zastępcy i kierowników wydziałów organizacyjnych.
Siedzibą Wojewódzkiego Inspektoratu jest miasto Gdynia.
Wojewódzki Inspektor realizuje swoje zadania na terenie województwa pomorskiego.
Wojewódzki Inspektor odpowiada przed:
- Głównym Inspektorem za prawidłowe i pełne wykonanie zadań objętych zakresem działania Inspekcji,
- Wojewodą za prawidłowe wykonanie zleconych zadań.
W skład Wojewódzkiego Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne i stanowiska:
I. Wydział Kontroli
Do zadań Wydziału należy w szczególności:
1. Przeprowadzanie kontroli planowych i pozaplanowych artykułów rolno-spożywczych, w tym wywożonych za granicę i przywożonych z zagranicy, w zakresie jakości handlowej oraz warunków składowania i transportu.
2. Dokonywanie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
3. Kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne albo nazwy specyficznego charakteru.
4. Czynności sprawdzające u producentów w rolnictwie ekologicznym w ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi.
5. Kontrole prawidłowości klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP.
6. Kontrole prawidłowości przekazywania informacji rynkowych.
7. Wydawanie świadectw potwierdzających pochodzenie mięsa wołowego z dorosłych osobników męskich, uprawniających do otrzymania refundacji wywozowych, specjalnych refundacji eksportowych w sektorze wołowiny i cielęciny.
8. Prowadzenie postępowań administracyjnych.
II.Wydział Organizacyjno-Administracyjny
Wydział dzieli się na sekcje:
- Księgowości i Kadr
- Ewidencji i Sprawozdawczości.
Do zadań Wydziału należy w szczególności:
1. Prowadzenie gospodarki finansowej, w tym: prowadzenie spraw rachunkowo-kasowych, operacji bankowych i księgowości, prowadzenie spraw związanych z wynagrodzeniem pracowników, sporządzanie sprawozdań finansowych i statystycznych oraz analiz z działalności budżetwo- gospodarczej.
2. Prowadzenie spraw związanych z zamówieniami publicznymi i zaopatrzeniem materiałowo-technicznym.
3. Prowadzenie spraw kadrowych, socjalno-bytowych i BHP pracowników.
4. Prowadzenie spraw szkolenia zawodowego pracowników.
5. Prowadzenie archiwum zakładowego.
6. Prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
7. Prowadzenie rejestru rzeczoznawców.
8. Nadzór nad realizacją zadań organizacyjno- administracyjnych, związanych z przygotowaniem egzaminów, składanych w celu uzyskania uprawnień przez rzeczoznawców.
9. Prowadzenie postępowań w sprawach skarg i wniosków.
10. Wykonywanie zadań w ramach sieci wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (System RASFF) poprzez powiadamianie o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych.
11. Nadzór nad aktualizacją strony internetowej Inspektoratu, jej redakcja oraz obsługa Biuletynu Informacji Publicznej.
12. Wykonywanie zadań dotyczących polityki informacyjnej Inspektoratu (współpraca z mediami).
13. Obsługa systemów informatycznych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
III. Pełnomocnik ds. Systemu Zarządzania Jakością
IV. Stanowiska ds. kontroli EX-POST
V. Inspektor Ochrony Danych
VI. Administrator ds. ochrony informacji niejawnych
Nazwa: Statut2020.pdf
Opis: Statut WIJHARS
Utworzono: 2020-08-27 14:33:20
Data dodania: 2020-09-21 14:35:42
Autor pliku: Wojewoda Pomorski
Wprowadził/a: Bornejko Barbara
Rozmiar pliku: 1.62 MB
Rozszerzenie pliku: pdf
Nazwa: Regulamin2020.pdf
Opis: Regulamin Organizacyjny WIJHARS
Utworzono: 2020-09-15 14:32:07
Data dodania: 2020-09-21 14:32:49
Autor pliku: Stanisława Aldona Łoś
Wprowadził/a: Bornejko Barbara
Rozmiar pliku: 3.22 MB
Rozszerzenie pliku: pdf
Nazwa: struktura2020.pdf
Opis: Struktura WIJHARS
Utworzono: 2020-09-15 14:36:59
Data dodania: 2020-09-21 14:37:42
Autor pliku: Stanisława Aldona Łoś
Wprowadził/a: Bornejko Barbara
Rozmiar pliku: 0.27 MB
Rozszerzenie pliku: pdf